Blíží se čas zazimování bazénů

19.09.2022 Radovánkám u venkovních bazénů již počasí nepřeje. Na čase je tak pustit se do jejich zazimování. Základem je správný postup a kvalitní přípravky. Díky praktickému návodu a bazénové chemie značky MASTERsil to zvládne úplně každý.

S klesající rtutí teploměru by měli majitelé venkovních bazénů začít řešit jejich zazimování. Je třeba to stihnout do úderu prvních mrazů. Zamrznutím vody může dojít k poškození bazénových technologií a také potrubních rozvodů, což bolí nejen bazén, ale také peněženku. Není se přitom čeho bát. S bazénovou chemií značky MASTERsil to zvládne úplně každý. Správným zazimováním připravíte bazén nejen na příchod zimy, ale také na další sezónu. Zazimování lze zvládnout krok za krokem. 

1) Je třeba bazén a vodu v něm obsaženou zbavit mechanických nečistot, a to za použití intenzivní filtrace, bazénového vysavače, případně síťky. Po upuštění bazénu pod prostupy do technologií se následně pusťte do mechanického očištění hladinové linky.

2) Po odstranění nečistot je nutné upravit složení vody. V první řadě se to týká hodnoty pH, které by mělo být v rozmezí 7,0 – 7,4. V tomto rozmezí je zajištěno nejlepší působení ostatních přípravků pro ošetřování bazénové vody. Úpravu učiníte za pomocí přípravků značky MASTERsil. Jde o přípravky pH+ / pH-.

3) Důležité je také zkontrolovat množství chlóru, jehož hodnoty by se měly pohybovat v rozmezí 0,3 – 0,5 mg/l. K tomu poslouží další přípravek značky MASTERsil, a to Chlor Šok.

4) Po použití doporučených přípravků zapněte filtraci, aby se voda v bazénu promíchala.

5) Následně odpusťte z bazénu vodu pod úroveň skimmeru a trysek či protiproudu, popřípadě jiných prostupů. Díky tomu budete moci očistit nejvíce namáhanou hladinovou linku bazénu. Nečistoty odstraňte také ze skimmeru. Poté odpojte a demontujte napojení technologií, popřípadě je uzavřete zátkami. Zabráníte tím nejen možnému poškození ze strany nezvaných hostů, ale také předejdete případným škodám způsobených zvýšením hladiny během zimních dešťů či tání sněhu.

6) Další krok spočívá ve vypuštění filtrační nádoby a čerpadla.

7) Do bazénové vody následně přidejte další přípravek značky MASTERsil, a to Zazimovac PLUS proti tvorbě řas, který zamezuje jejich růstu a také vzniku zákalů a usazenin během zimního období. Tento přípravek doporučujeme v malém množství vlít na filtrační písek, čímž zabráníte množení bakterií ve filtrační nádobě.

8) Tečku za zazimováním představuje zakrytí bazénu za pomoci krycí plachty. V případě zapuštěného bazénu je možné krycí plachtu ponechat až do jara, u nadzemního bazénu plachtu dle doporučení výrobce odstraňte s příchodem prvních mrazů. Mohly by ji totiž poškodit.

9) Nakupujte české přípravky, které používají profesionálové. Veškeré přípravky bazénové chemie značky MASTERsil lze zakoupit u našich prodejců https://mapa.mastersil.cz, a nebo na e-shopu http://www.mastersil.cz/.
Tisk produktu/stránky